به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
روزنامه جوان در گزارشی با عنوان «گرانی ارز به کام شرکتهای دولتی شد» نوشت: در لایحه بودجه سال ۹۸ یک اتفاق جالب رخ داده است؛ بودجه شرکتهای دولتی از افزایش بینظیری برخوردار شده، به ویژه بودجه شرکت ملی نفت ایران که بررسیها نشان میدهد دلیل این اتفاق، پرش دو برابری نرخ تسعیر در بودجه است.
بیشتر بخوانید:
گزارش سازمان برنامه و بودجه از نقش دولت در نابسامانی بازار ارز
وزیر اقتصاد: نرخ ارز سرکوب نمیشود
مافیای دلار دولتی در اقتصاد! +فیلم
نرخ تسعیر یکی از مهمترین پارامترهای بودجهبندی است که بخش اعظمی از درآمدهای دولت را مشخص میکند؛ براین اساس دولت درآمدهای صادراتی خود را به ریال تبدیل کرده و به خزانه واریز میکند. فرض کنید دولت در سال آینده ۲۵ میلیارد دلار درآمد نفتی دارد، ۲۰ درصد این درآمد به صندوق توسعه ملی واریز میشود و ۱۴/۵ درصد آن هم به شرکت ملی نفت میرسد؛ مابقی این پول با نرخ تسعیر تبدیل به ریال شده و به حساب خزانه واریز میشود تا طبق برنامه مشخص شده، به شرکتهای دولتی و خدماتی اختصاص یابد.
دولت باید این درآمدها را با نرخ تسعیری که در قانون بودجه مشخص شده تبدیل به ریال کند که مشخصاً هر چه این نرخ بالاتر باشد، درآمد ریالی دولت نیز افزایش مییابد. در لایحه بودجه سال ۹۸، بودجه شرکتهای دولتی از افزایش قابل توجهی برخوردار است که باید دید در مجلس شورای اسلامی برای آنچه تصمیمی گرفته خواهد شد.
براساس اعداد و ارقام مندرج در جدول لایحه بودجه دولت و پیوستهای آن، شرکت ملی نفت ایران (مادر تخصصی) در سال ۹۸، درآمدی معادل ۶۱۱ هزار و ۹۱۹ میلیارد تومان خواهد داشت.
به طور کل، در لایحه بودجه ۹۸ حدود ۱,۲۰۰ هزار میلیارد تومان به عنوان بودجه شرکتهای دولتی در نظر گرفته شده که این رقم سه برابر بودجه عمومی دولت با رقم ۴۰۸ هزار میلیارد تومان است. رشد ۵۰ درصدی بودجه شرکتهای دولتی در مقابل رشد ۸ درصدی بودجه دولت از ابهامات جدیای است که یک پاسخ در پی دارد.
دلیل افزایش سهم شرکتها چیست؟ سخنگوی ستاد بودجه در توضیح این اتفاق گفت: افزایش نرخ تسعیر ارز از ۳۵۰۰ به ۸ هزار تومان یکی از علل رشد بودجه شرکتهای دولتی است. مژگان خانلو در پاسخ به این سوال که تغییرات درآمدی شرکت نفت به چه شکل بوده است؟ گفت: درآمد شرکت ملی نفت شامل درآمد حاصل از نفت خام و میعانات گازی صادراتی به میزان ۵۳۸/۲ هزار میلیارد ریال با رشد ۴۴ درصدی نسبت به مصوب سال ۱۳۹۷ به واسطه افزایش نرخ تسعیر ارز پیشبینی شده است.
همچنین درآمد حاصل از فروش نفت خام و میعانات گازی داخلی به پالایشگاهها و پتروشیمیها به میزان ۲۹۸/۳ هزار میلیارد ریال با رشد ۱۷۲ درصدی نسبت به سال جاری به دلیل افزایش میزان فروش به میزان ۲۷۹ هزار بشکه و همچنین افزایش نرخ تسعیر منظور شده است.